Kort om bluffakturor

bluffaktura-jpg

Bild från svt. se

Många betalar bluffakturor trots att de vet att de inte har beställt något. Man vet hur man bestrider en faktura, men det känns lättare att bara betala än att bevaka inkassokrav och brev från Kronofogden.

Bluffakturornas starkaste påtryckningsmedel är att en ansökan om ett betalningsföreläggande mot ett bolag registreras hos kreditvärderingsinstituten. Även om ansökan bestrids som helt påhittad, och Kronofogden omedelbart avskriver, så kan det bli en betalningsanmärkning. Detta är blufföretagens maktmedel.

Men det blir inte alltid en betalningsanmärkning! Svensk handel har en varningslista över bolag som skickar bluffakturor. Listan uppdateras varje vecka. De företag som står med på denna lista är blockerade av kreditvärderingsinstituten, så att betalningsförelägganden de skickar in aldrig orsakar någon betalningsanmärkning. De registreras hos Kronofogden, men de blockeras vid uppgifter om kreditvärdigheten. Har du fått en bluffaktura och överväger att betala bara för att slippa betalningsanmärkningar är det denna lista du ska titta på. Börja med att bara googla blufföretaget. Finns det med på listan bör du inte överväga att betala bara för att slippa betalningsanmärkning.

Oavsett om bolaget finns med på listan eller inte så ska du bestrida den. Alla måste hjälpa till att bekämpa dessa bedrägerier. Lämnas det till Kronofogden, trots att du har bestridit det, så kan du nämligen få hjälp av Kronofogden att rätta uppgifterna i efterhand. Kronofogden har ett rättelseteam i Visby som arbetar med de här frågorna. Så efter att bluffakturan överlämnats till Kronofogden, efter att Kronofogden avvisat ärendet eftersom du omedelbart bestrider det, så kan du få uppgifterna rättade. Du måste bara kunna visa för Kronofogden att du bestred kravet redan innan det lämnades över till dem. Enklast är att bifoga ett mejl där det klart framgår hur du har agerat. Lämna alltid ett pappersspår efter dig, så att du i efterhand kan bevisa vad du meddelat och när.